Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

Timbuktu förlorar mot SD – tvingas betala massor

Det var tidigare i år som artisten Timbuktu stämde Sverigedemokraterna på grund av en text.


Jason Diakité ”Timbuktu” är känd för låten ”Alla vill till himlen men ingen vill dö”. Och under 2018 använde sig Sverigedemokraterna av texten ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina affischer.

Detta var något som Timbuktu inte gillade, och tog därför ärendet till domstol.

– En fråga som tingsrätten måste brottas med är om kortfattade fraser av allmänkaraktär överhuvudtaget kan skyddas av upphovsrätten. En annan fråga är om det handlar om upphovsrätt, är det verkligen Jason som har den? Frasen finns med i många låtar, har Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson tidigare sagt till SVT:s ”Kulturnyheterna”.

Men nu ger Stockholms tingsrätt SD rätt, och Timbuktu förlorar därför.

”Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat”, säger rådmannen Alexander Ramsay i ett pressmeddelande.

Timbuktu och musikförlaget Universal Publishing måste enligt tingsrättens dom betala partiets rättegångskostnader på totalt 275 400 kronor, skriver Aftonbladet.