Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

Sandra 28 blev lurad på över 70 000 kr – Nu vill hon varna andra

Det var i början av maj som det började komma hem en drös med fakturor hem till Sandra. Till en början trodde hon att det hela rörde sig om något fel och att det inte kunde vara på riktigt. 2 splitter nya mobiltelefoner för över 18 000 kr. Hon kontaktade då företaget som skickat ut fakturorna och berättade att hon då inte beställt några telefoner.

Företaget som i sin tur skulle kolla upp detta och återkomma sa senare att hon visst gjort en beställning och att den skett över disk i en av deras butiker.

Sandra hade råkat ut för en ID-Kapning. Någon har alltså använt sig av hennes personuppgifter och gjort en kreditupplysning hade gått igenom utan Sandras vetskap om detta.

Några dagar senare fortsatte det att storma in fakturor på diverse olika produkter. Ett kylskåp, en spis och flera dyra verktyg som hade tagits ut på hennes privata uppgifter.

Det hela slutade med ett stort försäkringsärende där försäkringsbolaget inte kunde täcka alla kostnader då det saknades bevis på att det faktiskt inte var Sandra själv som hade gjort dessa köp.

Nu vill Sandra varna andra för detta och ber alla att teckna någon form av försäkring eller säkerhet kring detta.

Sandra, 28

En tjänst Sandra varmt rekommenderar är tjänsten SecureYou.

Via tjänsten kan man söka igenom sina egna uppgifter och se om de finner några aktiva hot mot ens uppgifter.

Enligt statistik från Norton Cyber Security anmäldes över 237 000 ID-Kapningar år 2018 och bedrägerierna ökar lavinartat för varje år då det blir allt vanligare att folk köper diverse varor på nätet.

Hur upptäcker du att du blivit kapad?

Man brukar först upptäcka att man blivit ID-kapad när fakturor, inkassokrav och annat börja dyka upp. Men ibland märker du inte ens det, eftersom bedragarna ofta även stjäl din post i brevlådan.

Bedragarnas mål är att köra den kapade personens ekonomi i botten och bedrägeriet fortsätter tills kreditgivarna börjar säga ifrån. Man vill alltså orsaka så mycket skada som det bara är möjligt.

Ingen går säker eftersom bedragarna riktar in sig på alla olika människor i samhället. Men, det går att skydda sig!

Så skyddar du dig mot detta!

Det finns flera tjänster som kan hjälpa dig att ta reda på om du redan är drabbad. SecureYou är en av sajterna där du gör en sökning på dina uppgifter, på så vis får du enkelt veta om det finns några aktuella hot gällande dina personliga uppgifter.

Så göra du en sökning på dina uppgifter

Du fyller enkelt i dina uppgifter och gör en sökning och får direkt ett svar i webbläsaren.