Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

Så skyddar du dig mot ID-kapning – 5 bra tips mot ID-Kapning

Identitetsstöld är idag ett mycket vanligt brott som många svenskar drabbas av varje år. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren tar över din identitet genom att ta kontroll över din post.

Men det finns sätt att minska risken att bli utsatt för ID-kapning!

1. Gör en sökning på dina uppgifter

Det finns många tjänster som erbjuder dig att göra en sökning på dina uppgifter. En av tjänsterna är SecureYou där du snabbt och smidigt kan göra en kontroll på dina personliga uppgifter.

Du får svar direkt i webbläsaren och de erbjuder även en rad olika hjälpmedel hur du kan skydda dig mot just ID-kapning.

2. Skylta inte på nätet när du reser bort

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar att du är bortrest och hur länge du är hemifrån. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter mfl).

3. Håll koll på ditt kontoutdrag

Följ upp konstiga transaktioner och kontakta din bank omedelbart om något ser konstigt ut. Ta för vana att då och då logga in på din internetbank och kontrollera att inga okända transaktioner dyker upp.

4. Sätt lås på din brevlåda

Via din brevlåda är det lätt för en bedragare att komma över känslig information som tex personnummer, avier och inloggningskoder. Är du bortrest en längre tid bör du be en vän eller granne att tömma din brevlåda regelbundet, alternativt lagra din post hos Posten.

5. Var rädd om dina ID-handlingar

Var rädd om din plånbok, handväska och andra värdehandlingar. Har du förlorat ett ID-kort, körkort eller pass bör du snarast göra en förlustanmälan hos UC. På så sätt gör du det betydligt svårare för en tjuv att använda din ID-handling för att tex ta lån eller handla på kredit i ditt namn. Läs mer om Förlustanmälan här.

Tips!

Genom att göra en sökning på dina uppgifter på SecureYou går du inte bara reda på om det finns några aktuella hot. Du får även kostnadsfri rådgivning med säkerhetsrådgivare om hur du enkelt kan skydda dig och din personliga information på nätet. www.secureyou.se.