Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

Läkare varnar för nya trenden: Häller i sig mängder med salt

Bland ungdomar just nu så sprids det en trend som kallas för ”saltutmaningen”. Nu varnar tidningen Mirror och läkare för hälsoriskerna med utmaningen.


Det går ut på att hälla i sig så mycket salt man bara klarar av. Men att överkonsumera salt kan få allvarliga konsekvenser.

 – Som läkare vill jag starkt avråda från att delta i den här aktiviteten. Att äta för mycket salt är väldigt farligt för din hälsa, både omedelbart och långsiktigt, säger läkaren till Mirror och förtydligar:

 – Kortsiktigt, beroende på hur mycket du fått i dig, kan salt vara giftigt. Detta eftersom att det ökar natriumnivåerna i kroppen, vilket kan orsaka intensiv törst, förvirring, illamående och kräkningar. I extrema fall kan det leda till krampanfall, koma och det kan till och med vara dödligt – detta då de höga natriumnivåerna får hjärnan att svälla upp mot insidan av skallen.

Om du får i dig för mycket salt är det bäst att göra följande:

 – Om du tror att någon svalt för mycket salt, uppmana dem att dricka vatten. Ring ambulans om de slutar andas, får kramper eller förlorar medvetandet.

Att äta för mycket salt kan vara allvarligt för din hälsa.

 – Långsiktigt, kan överkonsumption av salt i dett vardagliga livet påverka ditt blodtryck. Detta eftersom det får din kropp att behålla för mycket vatten och ansträngningen med att pumpa runt de extra vätskorna gör att ditt hjärta måste jobba hårdare, säger läkaren till Mirror.

Dela gärna denna viktiga information vidare så fler får reda på det.