Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

Kan du se den livsfarliga skillnaden mellan dessa fläckar på huden?

Idag är alla helt medvetna om faran med att sola sig utan att använda solskyddsmedel. Man kan inte bara bli solbränd, utan risken för att utveckla cancer ökar.

Men även om fler människor nu använder solskyddsmedel än för 20 år sedan, finns det fortfarande få som vet vilka tecken de ska leta efter på kroppen eller när det är dags att träffa en läkare.


1. Symmetri

Är fläcken symmetrisk eller är den ena sidan större än den andra? En normal och ofarlig fläck är symmetrisk, så om den inte är det, konsultera din läkare för en mer noggrann kontroll.

2. Kanter

Om fläcken har perfekt jämna kanter behöver du inte oroa dig, men om den är ojämn och hackig kanske du vill få den kontrollerad av din läkare.

3. Färg

Vilken färg har fläcken? En normal färg är brun eller svart, men om du har en som är rosa eller grönaktig bör du ringa din läkare. Mångfärgade fläckar är också värda att kolla med din läkare.

4. Storlek

Hur stor är fläcken? En vanlig mullvad är sällan större än 6 millimeter.

5. Förändringar

Om fläcken ändrar utseende i färg, form eller storlek, kontakta din läkare så snart som möjligt. En fläck som blödar, kliar, är inflammerad eller ändras från en fläck till ett sår kan också vara allvarligt.

Kom ihåg att alltid ta kontakt med en läkare om du är orolig eller har en fläck du vill undersöka. Bara en läkare kan ge dig rätt svar på om den är ofarlig eller inte.

Dela gärna detta vidare med dina vänner så dom också får reda på det.