Nyhetsmedia - Virala och hjärtskärande nyheter dygnet runt

24 timmar före en stroke varnas du av kroppen – här är osynliga varningen alla bör veta

Att drabbas av stroke är något som tyvärr idag är mycket vanligt. Ungefär 25 000 personer i Sverige får en stroke varje år, och siffran väntas att öka. Det många inte vet är att kroppen varnar dig 24 timmar innan du får en stroke. Så genom att läsa vidare kan du rädda livet på dig själv och andra du känner.


Många vet inte att kroppen varnar oss innan en stroke inträffar. Detta eftersom varningen är osynlig och bara kan upptäckas av dom som vet hur det funkar.

En stroke är ett annat namn för hjärnblödning och hjärtinfarkt. Dom mest vanliga signalerna är stark och ihållande bröstsmärta, ibland strålande ut i armarna, och andnöd kan vara tecken på en hjärtinfarkt (blodpropp i hjärtat). Känns du av något av det ska du direkt ringa 112 och få hjälp.

Orsaken till att man får en blodpropp i hjärtat, som egentligen är en propp i ett kranskärl, är att kranskärlen är förkalkade vilket också kallas för åderförkalkning.  Detta han hända både yngre och äldre, och är ofta ärftligt eller beror på vilken livsstil du har.

Så här kan du upptäcka om något drabbas av en stroke:

  1. Du kan be personen att le.
  2. Försök att få personen att säga en fullständig mening.
  3. Be personen att sträcka ut sina armar rätt ut i luften.

Se fler varningssignaler i videoklippet här nedanför. Och dela detta vidare så vi tillsammans kan rädda fler liv!